Orasul-Iasi.Ro

Capitala Moldovei Online - Stiri si Informatii

Banner
Spitalele ieşene s-au lansat pe piaţa turismului medical
Sâmbătă, 07 Ianuarie 2012 22:48

Unităţile sanitare ieşene, atât cele de stat, cât şi cele private, au şansa să se înscrie în cadrul unui proiect naţional destinat dezvoltării turismului medical. Proiectul iniţiat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se va derula în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, CNAS şi CMR. Proiectul a fost lansat la laşi de dr. Emilian Ioan Imbri, consilier de turism medical în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Consilierul susţine că Iaşul are un potenţial mare turistic medical, având clinici dotate cu aparatură la standarde europene şi personal cu o înaltă calificare. „În acest moment, în România există turism medical, însă acesta se desfăşoară neorganizat, fără să existe date concrete despre numărul turiştilor care ajung în ţara noastră pentru servicii de sănătate. Operatorii autorizaţi de turism au raportat că în 2010 în România au ajuns 60.0000 de turişti care au venit special pentru intervenţii curate, cum se spune în lumea medicală. Cele mai căutate au fost intervenţiile oftalmologice, stomatologice şi operaţiile de protezare cardiacă. Pornind de la ideea că turismul de sănătate constituie o nişă foarte importantă, care poate să contribuie semnificativ la bugetul de stat, am iniţiat acest proiect pentru a încuraja această formă de turism. S-a iniţiat un protocol cu principalii actori implicaţi în turismul medical. Este vorba de Ministerul Sănătăţii, CNAS şi CMR, care vor garanta pentru calitatea şi siguranţa serviciilor medicale incluse în pachetele turistice”, ne-a spus dr. Emilian Ioan Imbri, consilier de turism medical în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

De ce ar opta turiştii străini să-şi vadă de sănătate în clinicile româneşti sau cine garantează pentru calitatea serviciilor medicale sunt întrebări la care oficialii Ministerul Dezvoltării au găsit şi răspunsuri. „Sunt foarte optimist că acest proiect poate merge dacă va fi promovat. Avem structuri care funcţionează în sistemul de sănătate dotate cu aparatură modernă şi doctori pregătiţi, care realizează servicii la un înalt nivel. În plus, în ţara noastră costurile serviciilor medicale sunt mult mai mici faţă de piaţa europeană. Un alt aspect pe care l-am luat în calcul pentru atragerea turiştilor ar fi că în ţările din Uniunea Europeană listele de aşteptare pentru anumite servicii medicale sau operaţii sunt foarte lungi, iar oamenii vor avea posibilitatea să-şi rezolve problema medicală mai repede, dar şi să viziteze şi câteva obiective turistice. De asemenea, mai este un trend de care încercăm să profităm. Pentru că asigurările de sănătate în unele ţări sunt foarte scumpe, unii oameni preferă să meargă în altele, unde preţurile pentru serviciile medicale sunt mai mici”, ne-a mai spus dr. Imbri.

Însă, fără o mediatizare şi o promovare a acestor lucruri, iniţiatorii proiectului spun că nu vom avea şanse să-i convingem pe străini să vină în România pentru a accesa servicii medicale.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a deschis o bază de date în care se pot înscrie toţi furnizorii de servicii medicale. „Avem o bază de date cu hoteluri, unităţi medicale, cabinete private, doctori şi o listă de preţuri pentru serviciile medicale efectuate. Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor din România vor verifica unităţile sanitare, dar şi medicii înscrişi pentru a vedea dacă serviciile prezentate sunt reale, iar medicii nu au fost implicaţi în scandaluri de malpraxis. Turistul va accesa un pachet complex format din biletul de avion, transfer de la aeroport, cazare la hotel, programare la unitatea medicală pentru care a optat şi un tur al obiectivelor turistice din zonă. De exemplu, Iaşul are un mare potenţial pentru că are multe unităţi sanitare care pot concura cu clinici din Uniunea Europeană, dar şi obiective turistice importante”, a mai precizat dr. Imbri.

La Iaşi, turismul medical ar putea să se promoveze prin două paliere: servicii medicale şi servicii de recuperare medicală şi balneologie. „În acest moment foarte căutate la Iaşi sunt serviciile stomatologice şi cele oftalmologice, iar uşor câştigă teren şi chirurgia cardiovasculară. Un astfel de proiect le poate forţa pe unităţile sanitare să-şi îmbunătăţească serviciile medicale”, ne-a mai spus dr. Imbri.

(sursa evenimentul.ro)

 

Chestionar

Credeti ca e bine ca centrul orasului sa fie inchis traficului auto?
 

Reclama

Banner

Esti aici:  : Home Din presa locala Spitalele ieşene s-au lansat pe piaţa turismului medical