Orasul-Iasi.Ro

Capitala Moldovei Online - Stiri si Informatii

Banner
Pregatiti-va fracul si rochia de seara: Se redeschide Teatrul National
Marţi, 31 Ianuarie 2012 21:46

teatrul nationalVeste buna pentru iubitorii de cultura. Dupa ani in sir in care a stat ingropat in schele, Teatrul National din Iasi se va redeschide, cel mai probabil, in luna mai. Constructorii lucreaza acum la ultimele finisaje. Un reporter al 7est a intrat in cladirea-monument si va prezinta primele fotografii dupa restaurare.

95% gata
Interiorul teatrului a fost renovat in proportie de 95%,dupa cum sustin reprezentantii Iasicon, companie ce s-a ocupat de reabilitare. Acum se lucreaza la matasuri, scaune, scena si pardoseala. ”Tapetul si matasurile sunt gata in proportie de 40%, iar scaunele sunt restaurate in totalitate”, a declarat Cristian Ciureanu, sef punct de lucru, inginer constructor. Proiectul pentru scena este in derulare, iar pentru pardoseala a fost comandata mocheta. ”La scena mai avem de lucrat inca, iar mocheta va fi pusa la final pentru ca daca o fixam cat inca se lucreaza se va murdari”, a precizat Cristian Ciureanu. Elementele executate in stil baroc si rococo ce dateaza de acum mai bine de 140 de ani au fost restaurate in cea mai mare parte. Din 114 muncitori cat mai are firma pe acest santier, 25 sunt restauratori. La exterior, muncitorii mai au de refacut in partea dreapta o bucata de trotuar si o portiune din soclul de piatra al statuii de bronz a lui Vasile Alecsandri.

Refacut din temelii
Nationalul iesean a suportat mai multe interventii de-a lungul ultimilor 20 de ani. Insa, de multe ori, interventiile s-au oprit din lipsa banilor. Cele 6 milioane de euro luati de Guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au facut ca, in sf`rsit, cladirea sa fie restaurata. “Lucrurile au mers mult mai repede, de vreo doi ani chiar merge foarte bine aceasta lucrare”, a declarat Titel Sinescu, patronul Iasicon. Acesta a afirmat, raspicat, ca lucrarile vor fi finalizate in luna mai a acestui an.
Lucrarile demarate la Teatrul National au vizat refacerea structurii, acoperisului, elementelor de arhitectura interioara de zidarie si tamplarie, inlocuirea instalatiilor termice, electrice si sanitare, restaurarea fatadelor, si montarea unor instalatii de sonorizare performante.

Pierderea identitatii
Inchiderea Salii Mari de 750 de locuri a dus la pierderea identitatii teatrului dar si la pierderi materiale. Lipsa facilitatilor pentru public, lipsa spatiilor de repetitii si a spatiilor de depozitare, cat si personalul tehnic insuficient sunt o parte din problemele majore cu care s-a confruntat Teatrul National. Astfel spectacolele Teatrului s-au desfasurat in alte trei spatii proprii: Sala Studio ”Teofil Valcu”, Sala ”Uzina cu Teatru” si Sala ”Teatru la Club”. La Teatrul ”Vasile Alecsandri” sunt 38 de actori, doi regizori, doi scenografi si numerosi colaboratori. Numarul premierelor pe stagiune variaza (8 -10 titluri), la acestea adaugandu-se reluarile spectacolelor de succes.

Scurt istoric
Constructia Teatrului National ”Vasile Alecsandri” a inceput in anul 1894 si a durat doi ani. Are 116 ani de existenta si a fost construit pe fostul sediu al Primariei din Iasi. Aceasta a cedat terenul in favoarea comunitatii, dupa ce teatrul initial din zona Copou arsese in februarie 1888. A fost proiectat de arhitectii vienezi Fellner si Helmer. Cortina principala a fost pictata de vienezul Lentz si reda in imagini o alegorie a vietii cu cele trei varste si Unirea Principatelor Romane. Cortina de fier si plafonul au fost pictate de Al. Goltz. Holurile contin elemente din marmura, statui si 1.418 lampi aurite, iar in salonul principal se gasea un candelabru adus din Venetia cu 109 becuri din cristal.

(sursa 7est.ro)

 

Chestionar

Credeti ca e bine ca centrul orasului sa fie inchis traficului auto?
 

Reclama

Banner

Esti aici:  : Home Din presa locala Pregatiti-va fracul si rochia de seara: Se redeschide Teatrul National