Orasul-Iasi.Ro

Capitala Moldovei Online - Stiri si Informatii

Banner
15 aprilie 2014, noul termen pentru finalizarea lucrărilor la gazoductul Iași-Ungheni
Sâmbătă, 22 Februarie 2014 08:21

 Lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni sunt avansate şi vor fi încheiate până la 15 aprilie, vicepremierul Liviu Dragnea venind la Chişinău cu „ordinul de plată“, în sumă totală de 1,2 milioane euro, reprezentând contribuţia românească pe teritoriul Moldovei, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

El a explicat întârzierile în finalizarea lucrării prin faptul că trebuie respectate procedurile europene în domeniu, care nu sunt cele mai rapide.

Într-o declaraţie de presă ulterioară, Ponta a precizat că prin termenul de 15 aprilie a vrut să se refere, de fapt, la lucrările de subtraversare a Prutului, parte din aceste proiect. „Când se încheie pe tetitoriul moldovean, poate spune doar Guvernul Moldovei. Eu pot spune despre teritoriul României, acolo unde s-au încheiat lucrările, iar subtraversarea este licitată şi se încheie, în mod normal, pe 15 aprilie, subtraversarea Prutului", a spus Ponta, citat de Adevărul.

„Evident că ne-am ţinut de cuvânt şi nu am venit cu mâna goală, ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea a venit cu ordinul de plată pentru contribuţia României la ce s-a lucrat deja în partea Republicii Moldova“, a spus premierul Victor Ponta, la Chişinău, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.

Vicepremierul român Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, şi vicepremierul moldovean, Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, au semnat, în noiembrie, contractul de finanţare pentru gazoductul Iaşi-Ungheni. Contractul de finanţare, în valoare de 5,289 milioane de Euro, a fost încheiat între MDRAP şi Ministerul Economiei din Republica Moldova şi are la bază Acordul încheiat între guvernele român şi moldovean în 2010 privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de Euro acordat Republicii Moldova de România. Dragnea a precizat că este vorba de 10,5 km de gazoduct pe teritoriul R. Moldova, iar în partea de sud, traversare a râului Prut de 134 de metri.


Întârzieri de 4 luni

Premierul Victor Ponta a fost prezent, în 27 august 2013, în Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, alături de premierul moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iaşi - Ungheni va avea loc în luna decembrie. Preşedintele Traian Băsescu a inspectat, în 20 septembrie, şantierul gazoductului din localitatea ieşeană Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic. Băsescu a spus că lucrările nu pot fi gata în decembrie, ci poate în februarie, amintește Adevărul.

Consorţiul care construieşte conducta este format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet şi IPM-Partners (România). Acesta a susţinut că va respecta termenul contractual pentru execuţia „firului principal“ al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul României. Potrivit ANRM, activităţile de expropriere au fost aprobate în 13 august, iar decizia de expropriere va fi emisă până în 2 octombrie. Contractul pentru execuţia lucrărilor pe teritoriul României a fost semnat în 21 august.

(sursa 7est.ro)

 

Chestionar

Credeti ca e bine ca centrul orasului sa fie inchis traficului auto?
 

Reclama

Banner

Esti aici:  : Home Din presa locala 15 aprilie 2014, noul termen pentru finalizarea lucrărilor la gazoductul Iași-Ungheni